Wat is 3D printen

3D printen is een procesvorm waarbij laagsgewijs een 3 dimensionaal object wordt opgebouwd. Dit proces wordt ook wel Additive Manufactoring genoemd, wat refereert naar ieder proces dat lagen toevoegt (in tegenstelling tot het weghalen van laagjes bij bijvoorbeeld frezen). De techniek wordt al sinds begin jaren ‘80 toegepast maar is met de introductie van de RepRap pas in 2007 bereikbaar geworden voor de consument.
3D printen wordt gebruikt voor zowel rapid-prototyping als het produceren van kleine series en vindt zijn toepassing in onder andere kunst en design, architectuur, bouw, automotive en nog vele andere bedrijfstakken.

Voordat het 3d model vervaardigd kan worden moeten een aantal stappen worden doorlopen, namelijk:
 

  • Het maken van een 3 dimensionaal ontwerp met behulp software. Voorheen alleen mogelijk met ingewikkelde CAD (Computer Aided Design) software maar tegenwoordig zijn er programma’s beschikbaar waar kleine kinderen al mee aan de slag kunnen.
 
  • Het ontwerp moet vervolgens voorbereid worden voor de 3D printer. Het 3D ontwerp moet worden omgezet in instructies voor de 3D printer. Dit wordt ook wel ´slicen' genoemd wat betekent dat het 3D ontwerp in horizontale plakjes wordt gesneden. De hiervoor benodigde CAM software (Computer Aided Manufacturing) genereert deze printinstructies (G-code). Hiervoor geldt ook dat er inmiddels software beschikbaar is die dit of automatisch doet of met een druk op de knop voor u uitvoert.
 
  • Het 3D ontwerp is nu gereed om geprint te worden.

x

Inloggen

Deze gegevens zijn niet bij ons bekend.

Er is iets fout gegaan. Of het ingevulde wachtwoord is verkeerd, of je account is nog niet geactiveerd.

Welkom, je bent succesvol ingelogd.


Wachtwoord vergeten

Je krijgt na aanvraag een nieuw wachtwoord toegestuurd per email.